dimecres, 11 de gener del 2017

lady macbeth de mtsensk





Una de les operes que més m’agraden i que he vist moltes vegades des de que la vaig veure al Liceu a l’època Pàmies amb el nom de Katerina Ismailova que és el que li pertocava en aquells moments, una opera que no et pot deixar indiferent, o t’apassiona o l’avorreixes.

Aquest esperat Achimdanke, per tractar-se del teatre i el seu director musical i tenia tots els números per ser una de les funcions millors del any i en canvi no ho ha estat.

Puc entendre i acceptar que Kotscherga estigui mancat de les facultats que li havia vist en moltes antres representacions, el seu talent de tant conèixer el personatges t’amaga les seves petites imperfeccions vocals de l’època actual.

El que si que no puc entendre es que el admiradíssim director d’escena Kupfer hagi optat per un decorat i direcció simbolista, que fa molt bonic, això sí, en lloc de entrar de ple en la vessant naturalista i el més realista possible, la sopa de bolets enverinada ha de ser una sopa de bolets i has de veure com l’amo de la casa se la menja, tu ja m’entens.

Però el pitjor de la funció és el personatge de Sergej que porta a sobre com una llosa el tenor Didyk, aquest personatge, sigui com sigui la seva constitució física, ha de ser atractiu i eròtic, t’ha de fer comprendre l’enfolliment de Katerina darrera aquell mascle que la traurà de totes les frustracions viscudes fins aquell moment, doncs bé aquí aquesta química no funciona per molt que la eminent soprano Kampe treballi fins l’extenuació aquest turmentat personatge enfrontada amb un tipus tenyit  de ros color Trupm i sense cap mena de carga erotitzant.

Kiril Petrenko i Anja Kampe, sublims en cada minut de la representació.

DVD - LADY MACBETH DE MTSENSK - 2016 - 8/10 - Bayerische Staatsoper - Kirill Petrenko,Harry Kupfer - Anja Kampe, Anatoli Kotscherga, Misha Didyk