diumenge, 24 de febrer del 2013

una història catalana

Admiro tant a aquesta generació d’autors de teatre nascuts als 70’s i que ho fan tant espectacularment bé, com Jordi Casanovas (1978) en aquesta obra ara reposada a la sala gran del TNC.
El repartiment es divers en part perquè aquesta obra es va fer a la sala tallers fa dues temporades amb en èxit esclatant, però a la sala tallers hi estava vinclada la companya estable i ara ha modificat el cast d’acord a les seves preferències actuals.
 Aquesta obra plena de paranys i sorpreses esta molt en la línea del nou teatre nord-americà (Tony Kushner – Angels...) i aquí te molts seguidors un d’ells és en Guillem Clua (1973) i el seu Marburg.
És una mena de teatre dens de llarga durada, de moltes accions simultànies, trencaclosques que fa que a la fi tot lligui, sorpreses i entreteniment al màxim, la intenció ideològica del autor submergida i disfressada per no semblar ‘el repelente niño Vicente’ de les arts escèniques de casa nostra.
Una història... és una perfecció de mobilitat d’accions paral·leles, sense deixar-te un minut de la ma estàs per més de tres hores de text amb les orelles i els ulls amb atenció màxima, sense avorrir-te un instant, i això amics meus no te preu.
Tots aquests autors, que a la vegada i en aquest cas també fa de director d’una forma esplèndida, han tingut de lluitar contra el fantasma Flotats, un càncer que afortunadament ja ens hem desbudellat d’ell, sembla que per sempre.
Una mena de teatre pobre i pedant, recordo una obra de Flotats del 86 ‘Per un si o per un no’ amb Puigcorbé, la obra durava 55 minuts, i se’t feia eterna, avorriment intel·lectual francès, que afortunadament ara, ja esta ben morta aquella manera de fer.
Si la gent ha de sortir de casa per anar al teatre i pagar uns diners l’has de donar entreteniment, ideologia i diversió, avui en aquest moments el teatre de Barcelona amb dues obres d’aquest autors (Casanovas, Clua) en cartell reafirma amb el que penso de aquesta nova gent que ens retrata a la seva manera, es clar, el que som, amb defectes i virtuts, però el dolent sempre es pot corregir gracies a les ondes rebudes en el seu magnífic teatre.
Agraïments a tota la companya de ‘Una història...’ tots els component donen el 150% del talent que disposen per agradar i per emocionar al públic posat en peus per aplaudir la seva tasca.
Agraïments al Teatre Lliure per haver-me invitat a aquesta magnifica funció del TNC. És bo que les dues grans institucions s’estimin i facin l’amor tant com puguin.










TEATRE - UNA HISTÒRIA CATALANA - 2013 - 9/10 - Jordi Casanovas - Castell, Marcé, Cruz, Espinosa, Herrera, Pérez, Luengo, Barba, Bagés, Ribas