divendres, 6 de març del 2015

la passió turca de fazil say


Aquest fou un dels concerts que sobre el paper, més il•lusió em feia de tot el catàleg de la temporada. El motiu: Fazil Say, compositor i intèrpret del qual res no coneixia en abans del 2011, però gracies a una entrada de IFL sobre la seva gran seducció

 - https://ximo.wordpress.com/2011/09/29/la-seduccio-de-fazil-say/ -

vaig quedar també seduït per les poques musiques que conec d’aquest genial artista. Així que avui estant a casa nostra com a compositor i solista era un dia ben especial per a mi. Del programa 3 peces i cap de les tres les coneixia.

Un preciós paisatge poètic d’una riquesa musical inqüestionable de Granados. Un concert de piano i orquestra de Fazil Say de gelar-te la sang de tantes coses noves i sorprenents que s’hi escolten. El misteri amorós que s’estableix entre Fazil i el seu piano esta fora de totes les normes vistes fins avui, a la fi del concert molta part de l’audiència (ben minsa avui) s’ha posat dempeus per agrair al genial artista aquella màgica mitja hora de concert. Com a compensació Say ens ha regalat un homenatge a Gershwin en un llarg i difícil divertiment sobre el ‘Summertime’ que encara ha estat motiu per escalfar més el ambient.

El director finès Lintu ho tenia difícil en la segona part aixecar els ànims desprès del tsunami turc... però el seu saber fer i la preciosa i romàntica musica de Sibelius han aixecat encara més una nit de verdadera musica lligada a la natura en molts dels seus aspectes més espectaculars així com els subtils murmuri dels arbres del bosc i el caure gotes d’aigua una a una en el concert de piano.





CONCERT - LA PASSIÓ TURCA DE FACIL SAY - 2015 - 9/10 - OBC - Hannu Lintu, Fazil Say